Despagubiri pentru refuzul imbarcarii

Refuzul imbarcarii este o situatie neplacuta, cauzata de un fenomen mai des intalnit in aviatia civila decat ai crede: suprarezervarea. Suprarezervarea, la randul ei, este cauzata de lacomia transportatorului, care vinde mai multe bilete decat are locuri disponibile in aeronava. Intrucat practica este una legala, nu vom intra in detali.

In cazul in care, din varii motive, transportatorul are mai multi pasageri la poarta de imbarcare decat locuri disponibile in avion, el are dreptul de a refuza unii pasageri, insa doar daca respecta o procedura, care incepe prin a cauta voluntari care sa fie de acord sa zboare mai tarziu, in schimbul unor avantaje care pot fi negociate. Aceste avantaje pot fi o bautura racoritoare, un voucher pentru urmatorul zbor sau un bilet la clasa business. Daca nu se gasesc voluntari, transportatorul poate alege la intamplare pasageri pe care sa ii transporte cu urmatorul zbor disponibil.

Daca esti printre ghinionisti, poti fi despagubit cu pana la 600 euro in functie de distanta zborului si destinatia finala, daca intrunesti urmatoarele conditii:

    • Zborul trebuia sa decoleze de pe un aeroport dintr-un stat membru UE (indiferent de transportator) sau urma sa fie operat de un transportator inregistrat intr-un stat membru UE (indiferent de ruta);
    • Nu te-ai oferit voluntar pentru debarcare.
Verifica acum daca poti primi o despagubire pentru zborul tau!

De cele mai multe ori, operatorul la sol iti va da si un document de tip proces-verbal care atesta faptul ca ti-a fost refuzata imbarcarea. Pastreaza-l, deoarece te va ajuta sa iti recuperezi despagubirile mai usor. Atentie, insa, la documentele semnate in aeroport, deoarece au existat cazuri in care pasagerii au fost pacaliti si pusi sa semneze documente din care sa reiasa ca au primit pe loc despagubiri!

din 1 pareri