Drepturile pasagerilor

Atunci cand calatoresti cu avionul esti protejat de normele europene, daca zborul tau are ca punct de plecare sau ca destinatie un aeroport de pe teritoriul Uniunii Europene. Putini pasageri au cunostinta, insa, despre aceste drepturi si, de cele mai multe ori, nu au suficient timp sau cunostinte juridice pentru a-si cere compensatia. Dar despre ce compensatie este vorba, mai exact?

Legislatia europeana

Drepturile pasagerului sunt protejate de Conventia de la Montreal si Regulamentul CE 261/2004. Aceste regulamente spun ca, atunci cand zborul tau este anulat, ti se refuza imbarcarea sau ajungi cu intarziere la destinatie, ai dreptul la o compensatie fixa, in valoare de 250€, 400€ sau 600€. Aceasta compensatie nu este fixata in legatura cu tariful achitat pentru bilet, ci in functie de distanta zborului si intarzierea efectiva la destinatie. Astfel, nu conteaza daca zborul este charter, low-cost sau full-service.

Cat de mult pot sa primesc?

Daca zborul tau a fost intarziat mai mult de 3 ore, iar acest lucru nu a fost rezultatul unor imprejurari ce nu puteau fi prevazute (de exemplu, ninsori puternice in zona aeroportului), ai dreptul la o compensatie financiara.

Valoarea compensatiei este data de Regulamentul CE 261/2004, in functie de anumite imprejurari, pe care le vom detalia mai jos. Regulamentul se aplica liniilor aeriene din tarile membre UE, precum si cele din tarile non-UE, dar daca zborul are ca punct de plecare un aeroport din afara UE, mai sunt si alte conditii suplimentare. Daca zbori dintr-o tara non-UE intr-o tara UE, atunci este nevoie ca linia aeriana sa fie una dintr-o tara UE, pentru a putea primi compensatia. Insa aceste detalii vor fi verificate de catre noi in momentul in care primim solicitarea ta!

COMPENSATIE DESTINATIA ZBORULUI SI DISTANTA
Compensatie de 250€ Zboruri de pana la 1500km
Compensatie de 400€ Toate celelate zboruri in interiorul UE
Compensatie de 400€ Zboruri intre 1500km si 3500km,  din sau catre un aeroport in afara UE
Compensatie de 600€* Toate celelalte zboruri

*in cazul zborurilor de peste 3500km, cu intarziere cuprinsa intre 3 si 4 ore, compania aeriana poate solicita reducerea compensatiei cu 50%

Apasa butonul de mai jos acum, si verifica daca si zborul tau este eligibil pentru a primi o despagubire – nu te costa nimic!

Verifica-ti zborul acum!

De asemenea, legislatia europeana permite si recuperarea altor daune cauzate in mod direct de anularea/intarzierea zborului (pierderea unor zile de vacanta, intalniri importante, evenimente de familie, etc.), insa valoarea acestor compensatii variaza mereu de la caz la caz. Este si cazul prezentat aici, in care pasagerii asistati de echipa noastra de avocati au obtinut si 7500 de lei daune morale pentru anularea unui zbor al companiei Wizz Air.